Ko

 

 

Fakta
Här följer en kort förklaring över de olika skinn- /lädertyper som finns och vad skillnaderna mellan dem är.

Kort kan man säga att anilinskinnet är det dyraste och bekvämaste skinnet man kan ha på sin skinnmöbel, men också det känsligaste. Detta innebär att man bör ta speciellt väl vara på sin skinnmöbel om man vet att den är beklädd med ett anilinskinn eller ett semianilinskinn. Denna möbel bör man rengöra och återbehandla minimum 3 - 4 gånger/år beroende på hur mycket man använder möbeln.

Om man då går över till täckfärgade skinntyper så är de något mindre känsliga. Detta på grund av att de har ett kraftigare ytskikt än ett anilinskinn(se förklaringar nedan). Dessa lädertyper bör man behandla minst 2 gånger/år.

 

 

 

Diagram

I detta diagram kan man se hur skinntyperna är fördelade ute på marknaden och som ni kan se så är det bara 5% av alla skinn som duger till anilinskinn.

 

 

 


Framställning av läder
Läder är resultatet av (konserverade) s.k. garvade skinn och hudar. Skinn får man från små djur och hudar från stora djur. Till möbelläder används hudar från stora djur, t.ex ko, oxe, buffel och är alltid en bi- eller restprodukt från köttproduktionen.

Garveriets uppgift är att välja ut lämplig råvara för deras produktion och förädla råhuden till starkt och bra möbelläder.

Skandinaviska råhudar har alltid ansetts högklassiga eftersom boskapen lever i ett omväxlande klimat och dessutom uppföds under kontrollerade former, vilket minimerar förekomsten av taggtrådsärr, buskagesår, hudsjukdomar mm. Av de bästa hudarna gör man de finaste lädren.

Garvning + Bearbetning + Färgning
Görs på olika sätt och efter olika metoder, och på så sätt framställs olika lädertyper.

 

 ko

Vill du veta mera om olika lädertyper?

 

 


 

 

 

 Läder & Möbelservice
Adress: Hultbackenvägen 1
946 91 ROKNÄS (Karta)
E-mail: hakan@lader-mobelservice.se
Tel: 070-218 15 71